svet_podla_USA

Atlas Predsudkov

Počuli ste už o atlase predsudkov? Ide o inovatívne spojenie katrografie, grafického dizajnu a štipky iróne. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete sú národné stereotypy relatívne stabilné. Pozrite sa na svet očami Američana a stále môžete nazvať celé Rusko “komoušmi”. A ak už nič iné, ušetrí vám vyslovovanie Taďžikistanu.

Za projektom Mapovanie Stereotypov, stojí Yanko Tsvetkov, grafický dizajnér, ktorý je tiež známy pod menom Alphadesigner. Tsvetkov žil vo viacerých častiach európy, ale v roku 2009 keď dostal nápad zmapovať národné stereotypy býval stále v svojom rodnom Bulharsku.

V tom roku prežívalo Bulharsko plynovú krízu a preto mali veľmi studenú zimu. V tomto čase vydal Tsvetkov svoju prvú mapu Európy s názvami krajín v podobe súperiacich záujmov a predsudkov. Rusko v nej nazval “Paranoidné ropné imperium”. Väčšina Europy má názov “Únia dotovaných poľnohospodárov” a Turecko dostalo názov “Krajina bez YouTube”. Svoju mapu nazval “Kde žijem” a zavesil ju na web.

Ľudia rýchlo začali mapu zdieľať a komentovať a vďaka neznámym zákonom internetu sa stala virálnou. Vtedy si Tsvetkov uvedomil, že môže začať pracovať na oveľa väčšom projekte do ktorého sa s chuťou pustil a začali vznikať prvé mapy ako “Svet podľa Američanov”. Za ten čas stihol vydať 2 edície tlačenej verzie Atlasu Stereotypov, ktoré dokonca vychádzajú v Čínštine, alebo Ruštine. A je jedno odkiaľ pochádzate, určite v nich nájdete niečo, čo Vás urazí.

svet_podla_USA

Paradoxom týchto máp je, že napriek tomu, že môžu posilňovať  stereotypy ich zároveň dokážu zosmiešňiť. Každopádne primárnym cieľom týchto máp je pobaviť, pretože ak je niekde vážny problém, s humorom sa k nemu vždy ľahšie pristupuje. Nižšie si môžete pozrieť výber lokalizovaných máp národných stereotypov:

russia_europe

greece_culinary

europe_usa

europe_love

asia_china

vatican_europe

Inšpirovaní prácou Yanka Tsvetkova sme sa v našom AI-MAPS tíme rozhodli vytvoriť obdobné mapy predsudkov pre naše malé Slovensko, ktoré je na predsudky veľmi bohaté a určite nebude v ich hľadaní núdza. V najbližšej dobe plánujeme spusiť web kde bude možné vkladať a hlasovať za predsudky pre jednotlivé oblasti Slovenska. Takto spoločne môžeme vytvoriť jedinečný slovenský atlas predsudkov.

slovakia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>